آیا Hopper مبتنی بر فناوری MCM عرضه میشود؟
قرار بود که پردازنده گرافیکی انویدیا Hopper اولین رویکرد مبتنی بر MCM و به صورت چیپلت باشد که میتوانست دو پردازنده گرافیکی را در یک بسته ارائه دهد. طراحی بر اساس MCM خود یک گام رو به جلو در راستای تکامل پردازندههای گرافیکی است آن هم در حالی که امروزه به خاطر اسکنرهای EUV محدود شدهایم. پیشرفتهای معماری و طراحی بر اساس MCM مرز بعدی پیشترفت است و از آنجایی که AMD قبلاً آن را در پردازندههای مرکزی خود اجرا کرده است، منطقی است که پردازندههای گرافیکی گام بعدی در طرح بزرگ آنها باشد که حالا انویدیا میخواهد این مسیر را آغاز کند.
اما برخلاف آنچه که انتظار میرفت، پردازنده گرافیکی Hopper ماهیت یک پارچه خواهد داشت (حداقل تا آنجا که به H100 مربوط می شود) و بر اساس رویکرد MCM طراحی نخواهد شد.
مشخصات پردازنده گرافیکی H100
مشخصات پردازنده گرافیکی انویدیا H100 آینده به عنوان پرچمدار سری Hopper به شرح زیر است. البته این مشخصات هنوز تایید نشدهاند، اما تصور می شود که بر اساس فرآیند 5 نانومتری TSMC با 2 قالب 900 میلی متر مربع تولید شود. در مجموع با 140 میلیارد ترانزیستور یا 70 میلیارد در هر پردازنده گرافیکی رو به رو هستیم که نشان دهندهی افزایش تراکم 18درصدی در هر میلی متر مربع است. این پردازنده دارای 268 کلاستر GPU و در مجموع 34304 هسته CUDA خواهد بود. گذرگاه حافظه 6144 بیتی خواهد بود و در مجموع 128 گیگابایت HBM3 می تواند روی آن باشد. مطمئناً TDP آن بسیار بالا است و بیش از 500 وات خواهد بود.